Skip to content Skip to footer

Pancar, yüksek mineral içeriği ile lenf akışını destekler, karaciğer ve böbreklerdeki detoks sürecine katkı sağlar. Pancarın suyunun doğal fermantasyon kullanılarak çıkarılmasıyla yapılan bir içecek olan kvass, pancarın tüm faydalarını katlar. Ayrıca fermantasyon süreci, içerisinde yüksek miktarda probiyotik ve enzim oluşmasını sağlar.

Kvass Pancarı’nın 5 Faydası

  1. Büyük Bir Probiyotik Kaynağıdır.

Kvass, iyi probiyotik gıdalardan biri olarak kabul edildiğinden bağırsak kanalının sağlığının iyileştirilmesinde ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde, besin maddelerinin vücuda daha fazla ulaşması gibi bir çok faydası vardır. Aynı zamanda laktoz intoleransı semptomlarını azaltır ve alerjilerin yaygınlığını azaltır.

Eskiden beslenmemiz de, iyi topraktan taze gıdalar yiyerek ve bozulmalarını önlemek için gıdalarımızı fermente ederek bol miktarda probiyotik alırdık. Ancak modern tarım, dondurulmuş yiyecekler ve yemek hazırlama yöntemleri çoğu insan için probiyotik gıdaları ortadan kaldırdı. Yetersiz probiyotikler sindirim bozuklukları, deri sorunları, kandida, otoimmün hastalıklar, sık soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlara yol açabilir.

  1. Mükemmel Karaciğer Temizleyicidir.

Bir çok insan, alkolün karaciğer sorunlarının tek sebebi olduğunu düşünür, fakat kötü yeme alışkanlıkları da hastalık oluşturan iltihaplara sebep olur . Pancar ve pancar yeşillikleri, bardak başına 1300 miligram potasyum içerir ve antioksidan bakımından zengindir, bu nedenle serbest radikal hasarına karşı savaşmaya ve hücresel düzeyde vücudunuzun sağlığını iyileştirmeye yardımcı olurlar.

Pancar suyu gibi pancar kvass da, safra kesesini doğal olarak temizlemeye, safra akışını geliştirmeye, bol miktarda toksinleri uzaklaştırmaya ve düzenli olmasına yardımcı olur.

kvass-pancarı

  1. Mükemmel Kan Toniğidir.

Pancar, pigmentlerinde bulunan ve ellerinizin lekelenmesine neden olan betalains denilen bitkisel besinler içerir. Betalains kanı alkalize ederek, pancar kvassın mükemmel bir kan tonu haline getiren kırmızı kan hücrelerinin oluşmasına yardımcı olur.

Kan dolaşımınız çok asidik hale geldiğinde, vücuttaki iltihaplanmaya neden olur ve pH seviyelerini dengelemeye çalıştığı için vücut kalsiyumunu tüketir. Yapabileceğimiz en iyi şeylerden biri pancar ve yapraklı yeşil sebzeler gibi daha alkali gıdaları tüketmektir. Bu nedenle pancar kvass mükemmel bir seçimdir.

  1. Kanser Riskini Azaltır.

Pancar kvassın en önemli özelliklerinden biri ise, antioksidan ve anti-inflamatuar kombinasyonu nedeniyle doğal bir kanser tedavisi yardımcısıdır. Ulusal Biyoteknoloji Enformasyon Merkezi’nde yayınlanan 2014 tarihli bir rapora göre; “Pancar aynı zamanda iltihap için terapötik bir tedavi olarak düşünülebilir ve antioksidan ve anti-inflamatuar özellikleri kanser riskini azaltmaya yardımcı olabilir’’

“Araştırmalara göre, pancar ekstraktının, örneğin pancar ekstraktının insan pankreası, göğüs ve prostat kanserlerinin tedavisinde kullanılmak üzere yapılan çalışmalarda, çeşitli hayvan deneklerinde çok organlı tümör oluşumlarını azaltabilme potansiyeli olabileceği bildirilmektedir.”

  1. Pancar Kvass, Değerli Besin Öğelerine Sahiptir.

Pancarda, C vitamini yüksek olduğundan, pancar kvass bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye yardımcı olur ve gribal virüsleri engellemede yardımcı olabilir. Pancar içerisinde kemikleriniz, karaciğerleriniz, böbrekleriniz ve pankreasınızın sağlığı için gerekli mineral olan manganez olağandışı derecede yüksektir. Pancar kvass ayrıca, doğum sorunları riskini azaltmaya yardımcı olabilecek B vitamini folik asiti de içerir.

Püf Noktaları:

Kullanacağınız saklama kapları mutlaka cam olmalı ve sıcak suda steril edilmeli. Sebzeler mümkünse doğal yetiştirilmiş, ilaçsız olmalı ve çok iyi yıkanıp temizlenmelidir. Mutlaka içme suyu tercih edilmeli. Hazırladığınız ortam ve ellerin de temiz olması çok önemlidir.

kvass-pancarı-tarif

Malzemeler:

  • 1 litrelik kavanoz
  • 3 orta boy pancar
  • 2-3 çay kaşığı deniz tuzu ya da kaya tuzu/ himalaya tuzu
  • 1 küçük kahve fincanı peynir altı suyu ya da yoğurt suyu/ kefir altı suyu
  • 3-4 diş sarımsak (istenirse)
  • 1-2 adet acı biber (istenirse)
  • yeteri kadar temiz su

Hazırlanışı:

  • Pancarları iyice yıkayın ve kabuklarını soyun. Dilerseniz küp şeklinde, dilerseniz yarım ay şeklinde ince dilimler halinde doğrayın.
  • Tuzu döverek toz haline getirin.
  • Kavanoza pancarları, kullanmak isterseniz kabukları soyulmuş sarımsak tanelerini ve acı biberi de (ben her ikisini de kullanıyorum) ekleyin.
  • Üzerine tuz ve peynir altı suyunu ekleyin (ya da kefir altı suyu ya da yoğurt suyunu).
  • Kavanozun üzerinde iki parmak boşluk kalacak şekilde su ile doldurun. Streç film ile sıkıca kapatın.
  • Doğrudan güneş ışığı almayan bir yerde mayalanmaya bırakın. Her gün bir iki kez kavanozu sallayarak karıştırın.
  • Hava ya da bulunduğu ortamın sıcaklığına göre 3-6 gün sonra karışımı süzerek yine temiz cam şişe ya da kavanoza alın. Bu defa kapağını sıkıca kapatın. İçilmeye hazır pancar kvass mutlaka buzdolabında saklanmalı.

Dikkat Edilmesi Gerekenler:

  • Sarımsak ya da acı sevmiyorsanız kullanmayın. Ya da miktarlarını azaltarak kullanın.
  • Sıcak ortamlarda daha hızlı fermente olur.
  • Peynir altı suyu ya da tuz miktarlarını damak tadınıza göre arttırıp azaltabilirsiniz. Peynir altı suyunu çok fazla kullanırsanız kaygan, sümüksü bir doku oluşur. Tuzunu çok azaltırsanız küflenme yapabilir.
  • Fermentasyon sırasında sıvının üst tabakasında ince bir küf oluşursa bu sorun değil. Küfü kaldırıp atın, kavanozun ağzını peçete ile temizleyin ve kvass suyunu süzüp kullanın. Ama kötü bir koku varsa kullanmayın.
  • Süzdüğünüz pancarları salata olarak tüketebilirsiniz. Ya da tekrar kavanoza alıp içine aynı malzemelerle, hazırladığınız kvass suyundan da yarım su bardağı ekleyip, bir kez daha mayalama yapabilirsiniz.

Leave a comment

Open chat
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?