Karabuğday, isminde buğday geçmesinin aksine buğdayla ilişkili değildir. 100 gramı 343 kalori 3 gr yağ 13.2 gram protein ve 10 gr lif içermektedir. Ayrıca karabuğday zengin bir magnezyum, bakır ve manganez ve B vitaminleri kaynağıdır. Tripsin içerir ve tripsin ısıya dayanıklı bir protein çeşididir. Bu sebeple iyice pişmelidir. İyi pişmezse şişkinlik hissine sebep olabilir.
Karabuğday Faydaları Nelerdir?
- Kolesterol ve Kan Basıncını Dengeleyerek Kalp Sağlığını Korur.
- Sindirim Sistemini koruyucu etkisi vardır.
- Karabuğday son zamanlarda popülarite kazanmasının sebebi Gluten içermemesiyle çölyak hastaları ve düşük FODMAP diyeti uygulayanların da rahatlıkla tüketebilecek olmalarıdır. Ayrıca karabuğday diyabet hastaları için de iyi bir tohumdur. Çünkü pirinç gibi ani kan şekeri dalgalanması yaşatmaz.
- Karabuğdayın balı da bulunur ve özellikle çocuklarda öksürüğe iyi gelir.
- Rutin ve quercetin bakımından zengindir ve iyi bir antioksidandır.
- Karabuğday aslen karbonhidratlardan oluşur. Kolon sağlığı için iyileştirebilecek iyi miktarda lif ve dirençli nişastaya sahiptir. Dahası, az miktarda yüksek kaliteli protein sunar.
- Karabuğdayda haşlanmış kabuğun yaklaşık % 20’sini karbonhidratlar oluşturur.
- Lif açısından oldukça yeterlidir. Lif için özellikle lignin ve selüloz içerir. Protein miktarı ise daha azdır.
- Günümüzde mikrobiyotanın önemi bilinirken, karabuğday da bağırsak dostu bir besin olarak tercih edilmektedir.
- Buğday ve pirince nazaran daha fazla lysine içerir. Lysine dışardan diyetle alınması gereken bir proteindir, vücutta üretilemez.
100 gr çiğ Karabuğday için;
- Kalori: 343 kcal
- Su: % 10
- Protein: 13,3 gram
- Karbonhidrat: 71,5 gram
- Şeker: 0 gram
- Elyaf: 10 gram
- Yağ: 3,4 gram
İçeriğindeki Magnezyum; tip 2 diyabet ve kalp hastalığı gibi çeşitli kronik durumlar riskinizi azaltabilen temel bir mineraldir.
Pişmiş karabuğdayın kabuğu çıkarıldığında içerisindeki mineraller iyi emilir. Bunun asıl sebebi, karabuğdayın mineral emilim inhibitörü olan fitik asit içeriği düşüktür. Karabuğday mineraller bakımından zengin olmakla beraber, çoğu vitamin bakımından düşüktür.
Kan Şekeri ve Karabuğday
Sürekli dalgalanan kan şekeri seviyeleri insülin direnci, tip 2 diyabet gibi çeşitli kronik hastalıklara yol açabilir. Bu sebeple, yemeklerden sonra ani kan şekeri dalgalanmaması yaşamamak adına düşük glisemik indekse sahip besinler tercih edilmelidir. Karabuğday düşük, orta glisemik indekse sahiptir, bu da diyabet hastalarının tüketmesi için güvenli olduğu anlamına gelir.
Karabuğdayın Olumsuz Etkisi Var mı?
Bilinen olumsuz tek etki alerjik bünyelerde alerji olabilme ihtimalidir.
Karabuğday Unu;
Bulaş ihtimaline karşı dikkatli olmakla beraber karabuğday unu özellikle çölyak hastaları için alternatif bir un çeşididir. Glütensiz olmasından sebep, doğada ufalanır. Bu yüzden kaliteli ve yeterli bir ürün elde etmek için esmer veya beyaz pirinç unu gibi diğer glütensiz unlarla birleştirilebilir.
Karabuğday Salatası;
Vejetaryen veya veganlarda, besinlerdeki vitamin, mineral gibi öğelerin alımı çok az miktarda sağlanabiliyor. Karabuğdayı salatalarına eklemeleri hem çeşitlilik hem de birçok besin öğesi, lif ve mineral açısından zengin olan bir besini tüketmelerine sebep olur. Bu sayede besin eksikliği etkileri daha aza indirgenebilir. Ayrıca, karabuğdayın çorbası ve köftesi de yaygın olarak tüketilen yemeklerdendir. Uygun fiyatlı olması ve içeriği bakımından zengin bir besin türü olması sebebiyle de dünyada çok fazla tercih edilmektedir.